Hoera, we bestaan dit jaar 25 jaar!

27 April 2021

25 jaar Novartis, 250 jaar innovatie.

25 jaar Novartis, 250 jaar innovatie: wat halverwege de 18e eeuw in Bazel begon met kleurstoffen en andere chemicaliën, bereikte op 7 maart 1996 zijn hoogtepunt in een bedrijfsfusie van ongekende omvang. Op een verrassende persconferentie kondigden Sandoz en Ciba-Geigy, twee gerenommeerde Zwitserse farmaceutische bedrijven, hun fusie aan onder de naam "Novartis" (van het Latijnse novae artes = "nieuwe kunsten"). De geschiedenis van Novartis in België gaat meer dan 100 jaar terug.

250 jaar innovatie 

Zoals de naam al aangeeft, wil Novartis voortbouwen op de gebundelde kracht van de fusie op het gebied van onderzoek en innovatie en is het van plan om wereldwijd innovatieve farmaceutische en chemische producten te ontwikkelen en op de markt te brengen. Eenmaal uitgevoerd, betekent dit plan de opening van een nieuw hoofdstuk in het 250 jaar oude Zwitserse succesverhaal.

Na de fusie begonnen we aan een reis om al onze activiteiten te concentreren op de gezondheidszorg. Om onze innovatie ambitie te versnellen openden we internationale onderzoekscentra in Cambridge, Massachusetts en Shanghai, en namen we andere kleine biowetenschappelijke bedrijven over. In 2019 geeft Novartis Alcon, een oogzorgbedrijf dat toen deel uitmaakte van zijn dochterondernemingen, een onafhankelijke status.


Focus op innovatie baanbrekende geneesmiddelen

Ter aanvulling van het brede aanbod legt de groep zich ook toe op innovatieve baanbrekende geneesmiddelen die in de eerste plaats gericht zijn op de behandeling van ernstige vormen van kanker en van uiterst zeldzame ziekten. 25 jaar na onze oprichting zijn wij uitgegroeid tot een solide en duurzame speler en kijken wij optimistisch naar de toekomst. Novartis bouwt voort op deze geschiedenis en richt zijn innovatiekracht tegenwoordig op het ontwikkelen van geneesmiddelen die voorzien in de veranderende behoeften van patiënten over de hele wereld.


Onze mensen zijn onze sterkste troef

Er lopen inderdaad heel wat innoverende projecten, maar dat is niet alles. De cultuurverandering die we in 2018 hebben ingezet, begint vruchten af te werpen: we moedigen onze medewerkers aan om dag in dag uit volledig zichzelf te zijn en met een leergierige en open geest naar het werk te komen. Integriteit en zelfsturend optreden zijn belangrijke pijlers van onze filosofie.

Kersverse ouders krijgen 14 weken ouderschapsverlof - zowel moeders, vaders als adoptieouders - om hun pasgeboren kindje te verwelkomen.

En ten slotte stellen wij met praktische telewerkoplossingen onze medewerkers in staat hun werk met een maximum aan flexibiliteit uit te voeren.


Stevige voetafdruk in België 

In België begon ons verhaal als pionier in de gezondheidszorg intussen meer dan 100 jaar geleden in 1920, toen Ciba werd opgericht. Met meer dan 2.000 mensen zetten we ons in België in voor een beter heden en een betere toekomst van patiënten. Onze getalenteerde, diverse en gedreven teams werken samen om onze pijplijn van innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen en op de markt te brengen.


Belgische leider in klinische studies

Novartis België is de Belgische leider in klinische studies. Er lopen 150 klinische studies in 580 centra waar 2.500 patiënten aan deelnemen. Belgische vrijwilligers en patiënten zijn betrokken bij het vroege onderzoek van bijna elk geneesmiddel dat Novartis ontwikkelt. Dat betekent dat zij vaak als eerste kunnen gebruikmaken van onze therapeutische doorbraken.

België staat in de internationale top 10 van landen waar Novartis de meeste klinische studies uitvoert, en in verhouding tot het aantal inwoners in Europa zelfs op de tweede plaats.


Toonaangevende productievestiging in Puurs

Onze productiefaciliteit in Puurs, waarin sinds de opening in 1977 enkele honderden miljoenen euro's werden geïnvesteerd, is uitgegroeid tot een internationaal vlaggenschip voor de productie van oftalmologische producten.

98% van de productie van deze grootste producent van visco-elastische materialen en oogdruppels ter wereld is bestemd voor de export. Patiënten in meer dan 155 landen over de hele wereld vertrouwen op onze in België geproduceerde oogproducten.

Sinds 2017 beschikken we ook over een hoogtechnologisch analytisch laboratorium en een toonaangevende afvullijn voor biologics. We blijven investeren in deze vestiging en zullen er met enkele van onze baanbrekende technologieën de geneeskunde in België blijven mee heruitvinden.


Unieke positie voor duurzame gezondheidszorg 

Om de investeringen in innovatie te ondersteunen, zorgt Sandoz, de afdeling voor generische middelen en biosimilars van Novartis, voor een besparing van meer dan 200 miljoen euro per jaar via zijn bijdrage aan de Belgische markt van generische middelen. Novartis bevindt zich in een unieke positie om de duurzaamheid van het gezondheidszorgsysteem te waarborgen, door bij te dragen aan de inspanning om middelen toe te wijzen, besparingen mogelijk te maken en toegang te bieden tot innovatie.