Novartis: meer dan 100 jaar innovatie in de gezondheidszorg in België

Illustration of business people

België wordt vaak de 'farmavallei' van Europa genoemd, en dat is niet zonder reden. Het is een bruisende hub voor medische innovatie: van wetenschappelijk onderzoek en laboratoriumontwikkelingen tot (pre)klinische studies en geavanceerde geneesmiddelenproductie.

Novartis is al meer dan 100 jaar actief in België en telt hier ongeveer 1.800 toegewijde medewerkers. Zij zetten zich dagelijks in voor grensverleggende doorbraken in de gezondheidszorg, en dat in verschillende domeinen zoals hart- en vaatziekten, oncologie, immunologie en neurologie. In 2023 maakten we meer dan 90 klinische onderzoeken in België mogelijk, waardoor ongeveer 450 patiënten vroegtijdig toegang kregen tot onze innovatieve behandelingen.

Als pioniers in de gezondheidszorg bundelen onze toegewijde teams hun krachten om innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Zo kunnen we met onze impact de levens van patiënten in België verbeteren en verlengen, en dat op verschillende manieren.

Bij Novartis werken we nauw samen met zowel federale als regionale overheden om de beste gezondheid voor de bevolking in België te waarborgen, zowel vandaag als in de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat ons land alle troeven in handen heeft om de nieuwste medische technologieën snel naar patiënten te brengen.

'Radioligandtherapieën’ (RLT) zijn zo’n voorbeeld. Deze innovatieve vorm van gerichte nucleaire geneeskunde1 stelt artsen in staat om op een precieze manier therapeutische radioactieve straling tot bij een tumor te brengen. Door een gerichte binding en bestraling blijven ongewenste effecten op het gezonde omliggende weefsel beperkt2 en kan de levenskwaliteit van patiënten verbeteren.3,4

We geloven dat België een wereldwijde hub voor RLT kan worden. Van onderzoek en klinische studies, tot logistiek en productie: ons land beschikt over de expertise en toonaangevende experten. 

In deze video kom je meer te weten over radioligandtherapie:

 

De rol van België als belangrijke speler in de biofarmaceutische sector heeft voordelen voor de hele samenleving. Het is echter van groot belang om de terugbetaling van en vroegtijdige toegang tot innovatieve geneesmiddelen te versnellen. Beiden komen namelijk het hele ecosysteem ten goede: het is zo makkelijker om R&D (Onderzoek & Ontwikkeling) en meer klinische onderzoeken aan te trekken, waardoor op hun beurt behandelingen en geneesmiddelen tijdig voor patiënten beschikbaar gemaakt kunnen worden.

Momenteel krijgen in België al elk jaar in totaal bijna 13.000 patiënten vroegtijdig toegang tot levensreddende, innovatieve geneesmiddelen door deel te nemen aan klinische onderzoeken.5 Zorgverleners krijgen zo ook de kans om al in een vroege fase ervaring en kennis op te doen over nieuwe medische technologieën en behandelingsmogelijkheden.

Bij Novartis geloven we sterk in het potentieel van data om de uitdagingen in de gezondheidszorg het hoofd te bieden. Population Health Management (PHM) is zo’n veelbelovend datagedreven voorbeeld.


Wat is Population Health Management?

Bij PHM worden gegevens op bevolkingsniveau verzameld en geanalyseerd om te begrijpen wie meer kans heeft op gezondheidsproblemen. We kijken daarbij naar verschillende risiconiveaus, waaronder de gezondheidstoestand van patiënten, familiale omstandigheden en demografische, socio-economische, culturele en sociologische factoren. Op basis daarvan kunnen we een proactieve en preventieve zorgaanpak uitwerken. Tijdens de COVID-19-crisis heeft PHM ons bijvoorbeeld in staat gesteld om snel bevolkingsgroepen met een hoog risico te identificeren om als eerste gevaccineerd te worden.


Hart- en vaatziekten aanpakken met PHM

Illustration of a heart

Jaarlijks overlijden 31.000 Belgen aan hart- en vaatziekten6, waarmee ze de meest voorkomende doodsoorzaak zijn naast kanker. 85% van alle cardiovasculaire ziekten zijn atherosclerotische cardiovasculaire ziekten (ASCVZ of ASCVD). Dat betekent dat ze veroorzaakt worden door slagaderverkalking waardoor de slagaders vernauwen. In België zijn er zo’n 750.000 patiënten die de diagnose kregen, al zijn experts van mening dat dit slechts het topje van de ijsberg is.7

Met de juiste preventie en behandeling is het mogelijk om naar schatting 80% van de hart- en vaatziekten te voorkomen.8 Gezien die potentiële impact in België zou een pilootproject hier uitstekend zijn. België kan zich op die manier onderscheiden en haar innovatieve ecosysteem verder ontwikkelen. Middelen kunnen geïnvesteerd worden in datagestuurde gezondheidszorg, wat essentieel is in de hele gezondheidszorgketen.

 

Illustration of a person with a phone

België als motor van medische innovatie

We geloven sterk in België als een motor voor de toekomst van medische technologieën en als een bron van welvaart voor de hele samenleving. Novartis blijft zich inzetten voor het verbeteren en verlengen van levens, met een vastberaden geloof in een gezondere samenleving en de mogelijkheden van morgen.

  1. Ahmadzadehfar H, Zimbelmann S, Yordanova A, et al. Radioligand therapy of metastatic prostate cancer using 177Lu-PSMA-617 after radiation exposure to 223Ra-dichloride.Oncotarget. 2017;8(33):55567-55574. doi:10.18632/oncotarget.15698.
  2. Society of Nuclear Medicine & Molecular Imaging. Fact Sheet: Radiopharmaceutical Therapy and Prostate Cancer. Accessed on May 16, 2023
  3. Wolfgang P Fendler, Rahbar K, Herrmann K, Kratochwil C, Eiber M. 177Lu-PSMA Radioligand Therapy for Prostate Cancer. Nuclear Med J. 2017:58(8):1196-1200. doi:10.2967/jnumed.117.191023
  4. Malandrino P, Mazzilli R, Puliani G, et al. The Effects of Radioligand Therapy on Quality of Life and Sexual Function in Patients with Neuroendocrine Neoplasms. Cancers. 2023;15(1):115. doi:10.3390/cancers15010115
  5. Pharma.be. Belgium, leading the way in clinical trials. https://pharma.be/sites/default/files/2021-09/brochure_clinical_trials.pdf
  6. Vlayen et al. (2008)
  7. Atherosclerose | Novartis Belgium
  8. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases (CVDs). https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cardiovascular… [Laatste toegang: januari 2024]

BE2402075037