Betaalbaarheid als brandstof voor duurzame innovatie

20 Oktober 2021

Samen bijdragen tot een gezonde en welvarende samenleving met duurzame zuurstof voor innovatie #DeliverOnAccess

Elke ouder kent het wel, dat ‘vieruurmoment’ vroeg in de ochtend. Dat moment waarop je wakker wordt omdat je kind pijn, koorts of een ontsteking heeft en je je toevlucht neemt tot betaalbare geneesmiddelen van hoge kwaliteit. Ik streef er al heel mijn loopbaan naar om patiënten het beste van het beste te bieden. Het is net alsof je een 'superkracht' bezit als mensen zich dankzij jou beter voelen. Ik geloof zeer sterk in innovatie en voel me bevoorrecht dat ik bij Sandoz – de divisie voor generieke geneesmiddelen en biosimilars van Novartis – hetzelfde engagement en dezelfde mindset heb gevonden. Onze gemeenschappelijke uitdaging en ambitie bestaat erin bij te dragen tot een gezonde en welvarende samenleving.

Een nieuwe koers uitstippelen voor de toegang tot gezondheidszorg

De enige manier om het leven van patiënten te verbeteren, is de lat heel hoog te leggen, of het nu gaat om een nieuwe visie op geneeskunde of een nieuwe visie op de toegang tot geneesmiddelen. Om toonaangevend te zijn op het gebied van generieke geneesmiddelen, moet je innoveren en nieuwe oplossingen aandragen voor het beheren, verspreiden en financieren van nieuwe manieren om ziekten te voorkomen en te behandelen.

Bij Sandoz vinden we het belangrijk dat innovatie betaalbaar blijft, en dat is nu net wat ons onderscheidt van de rest. Patiënten verdienen de beste kwaliteit en die kwaliteit moet op ruime schaal beschikbaar zijn, tegen een betaalbare prijs. Samen met onze 'brothers in arms' bij Novartis bevinden we ons in een unieke positie om een nieuwe koers uit te stippelen voor de toegang tot gezondheidszorg in België en daarbuiten, en ons daarbij te focussen op innovatie, betaalbaarheid en patiëntgerichtheid.

Betaalbaarheid stimuleren om innovatie te versterken

Sandoz heeft een sterke traditie van meer dan honderd jaar innovatie en Zwitserse kwaliteit. Dankzij onze brede portfolio kunnen patiënten worden behandeld met de best mogelijke generieke geneesmiddelen en biosimilars zonder dat de budgetten voor gezondheidszorg onder druk komen te staan. Met het ‘Sandoz-model’ zorgen we voor een toegankelijke en duurzame gezondheidszorg en scheppen tegelijk ruimte voor broodnodige investeringen in innovatieve geneesmiddelen.

In België verbeteren de geneesmiddelen van Sandoz elk jaar het leven van 4 miljoen mensen, terwijl ze het gezondheidszorgsysteem een besparing van 200 miljoen euro opleveren. Dit volstaat niet. Het gebruik van generieken is hier een van de laagste in Europa, met 20%*. Wat ons zo uniek maakt, is dat wij een brug slaan tussen enerzijds generieke geneesmiddelen en biosimilars – en dus ‘besparingen’ – en anderzijds investeringen in innovatie. We creëren ruimte voor Novartis om baanbrekende geneesmiddelen te ontwikkelen die het leven van mensen met ernstige aandoeningen voorgoed veranderen.

Doortastender zijn bij toekomstgerichte oplossingen voor het gezondheidszorgsysteem

Biologische geneesmiddelen zijn van onschatbare waarde om in te spelen op onvervulde medische behoeften. Ze zijn dé oplossing om een bredere patiëntenpopulatie te behandelen tegen een betaalbare prijs. Ondanks de vooruitgang die biosimilars in België tot dusver hebben geboekt, denk ik dat er nog ruimte is voor verbetering. Biosimilars kunnen er als kosteneffectieve en toekomstgerichte oplossing namelijk voor zorgen dat het gezondheidszorgsysteem zelf 'gezond' blijft.

Alleen door uitwisselingen tussen verschillende belanghebbenden en gerichte voorlichtingscampagnes kunnen we de perceptie rond biosimilars veranderen en het vertrouwen wekken dat deze producten, die dezelfde resultaten voor de patiënt opleveren als biologische en andere geneesmiddelen, verdienen.

De droom van hoogwaardige en toegankelijke zorg voor iedereen waarmaken

Dat is ook het streefdoel van Medaxes, de beroepsvereniging die de Belgische industrie van generieke geneesmiddelen en biosimilars vertegenwoordigt en waarvan ik vicevoorzitter ben. We faciliteren de dialoog en discussie tussen patiënten, zorgverleners en de industrie. Alleen door een gezamenlijke aanpak kunnen we ten volle de vruchten plukken van biosimilars en een gelijk speelveld creëren in België. En de patiënt zal hiervan uiteindelijk als eerste profiteren dankzij de grotere beschikbaarheid van en snellere toegang tot biosimilars.

Laten we dus de handen in elkaar slaan en de droom van hoogwaardige en toegankelijke zorg voor iedereen waarmaken. Bij het begin van dit nieuwe politieke jaar in België dagen we samen de status quo uit en breiden we de rol van biosimilars uit, want dit zal zowel de patiënt, de innovatie als ons gezondheidszorgsysteem ten goede komen!

Bruno Barcelos
General Manager Belgium bij Sandoz


Bruno Barcelos

Bruno Barcelos is het Country Head voor Sandoz in België en Luxemburg. Hij komt oorspronkelijk uit Portugal, waar hij 30 jaar geleden zijn carrière in de farmaceutische industrie begon als vertegenwoordiger. Hij is gepassioneerd om te leren en voor teamwerk, heeft in 6 landen gewerkt, zowel in innovatieve als generieke bedrijven.
Sinds hij in 2018 in België aankwam, is het aanwakkeren van innovatie en tegelijkertijd toegang verschaffen tot betaalbare geneesmiddelen van hoge kwaliteit zijn belangrijkste drijfveer.

* OECD (2019), "Share of generics in the total pharmaceutical market, 2017 (or nearest year)", in Pharmaceutical sector, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/eda6bee4-en.

BE2110063959