De promotor

Dit is de persoon of de organisatie die het initiatief tot het onderzoek genomen heeft. In de meeste gevallen betreft het een geneesmiddelenbedrijf, maar het kan ook een ziekenhuis of een onderzoekscentrum zijn.

De onderzoekers

Het klinisch onderzoek proef wordt doorgaans voorgesteld aan artsen of aan ziekenhuiscentra, die de gewoonte hebben aan onderzoekswerkzaamheden deel te nemen. Zij worden de onderzoekers genoemd.

Deze onderzoekers stellen patiënten voor om aan een studiedeel te nemen. Zo komt de patiënt niet rechtstreeks in contact met de promotor. In het ziekenhuis is een heel team bij de studie betrokken: artsen, apothekers, technici, verplegend personeel, laboranten enzovoort.

De patiënten

Om aan een studie te kunnen deelnemen, moeten patiënten aan enkele criteria voldoen. Deze zijn verschillend per studie en afhankelijk van het medicijn dat getest wordt. Zo zorgen we ervoor dat de patiënten die geselecteerd worden het meest geschikt zijn voor de behandeling. Bovendien worden patiënten waarbij de behandeling afgeraden is, uitgesloten van het onderzoek.