29 Januari 2021
  • Het gaat om de eerste van meerdere overeenkomsten die Novartis wil sluiten om zijn productiecapaciteit en middelen in te zetten om de pandemie te bestrijden door de wereldwijde levering van het vaccin tegen COVID-19 te ondersteunen.
  • Er is een eerste overeenkomst met BioNTech ondertekend voor het gebruik van de productiefaciliteit van Novartis in het Zwitserse Stein ter ondersteuning van de productie van het mRNA-vaccin tegen COVID-19.
  • De productie zal in het tweede kwartaal van start gaan en de levering is voorzien vanaf het derde kwartaal van 2021.

Bazel, 29 januari 2021 – Op 29 januari 2021 kondigde Novartis aan dat het een eerste overeenkomst ondertekend heeft om zijn productiecapaciteit en middelen in te zetten om de COVID-19-pandemie te bestrijden door de productie van het COVID-19-vaccin van Pfizer-BioNTech te ondersteunen. Volgens de overeenkomst zal Novartis voor de productie gebruikmaken van zijn aseptische faciliteiten in de vestiging te Stein, in Zwitserland.

Volgens de voorwaarden van de contractuele overeenkomst over de productie zal Novartis de werkzame mRNA-stof in bulk afnemen van BioNTech en die in een aseptische omgeving in flacons verpakken en terugsturen naar BioNTech, die ze naar de klanten van de gezondheidssystemen over de hele wereld zal verdelen.

Onder voorbehoud van een definitieve overeenkomst verwacht Novartis de productie in het tweede kwartaal van 2021 te kunnen opstarten in zijn ultramoderne fabriek voor aseptische productie in Stein. De eerste leveringen zijn gepland voor het derde kwartaal.

Het productieteam van Novartis is in gesprek met een aantal bedrijven om bepaalde productieactiviteiten over te nemen, zoals de productie van het mRNA, de productie van de therapeutische eiwitten en de productie van grondstoffen voor de vaccins en therapeutica tegen COVID-19. De details zullen worden bekendgemaakt wanneer die gesprekken afgerond zijn.

"Novartis zet zich op meerdere fronten in om de wereldwijde initiatieven tegen de pandemie te ondersteunen", verklaarde Steffen Lang, Global Head Technical Operations van Novartis. “Als bedrijf dat de geneeskunde opnieuw uitvindt met platformen voor geavanceerde behandelingen hebben we besloten om onze productiecapaciteiten aan te wenden om de wereldwijde levering van vaccins en therapeutica tegen COVID-19 te ondersteunen. We hopen dat dit de eerste in een reeks gelijkaardige overeenkomsten is."

Het COVID-19-vaccin van Pfizer-BioNTech is goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten van een vijftigtal landen, waaronder Zwitserland en de lidstaten van de Europese Unie, waar het een voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen en gebruiksvergunningen via een spoedprocedure heeft gekregen, met name in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada, en in Hongkong.

Acties van Novartis in de strijd tegen de COVID-19-pandemie

Novartis draagt op meerdere vlakken bij aan de wereldwijde strijd tegen de COVID-19-pandemie en ondersteunt wereldwijd de stabiliteit van de gezondheidssystemen. De groep heeft toegezegd 40 miljoen dollar te doneren om alle gemeenschappen die wereldwijd door de pandemie getroffen worden te ondersteunen. Bovendien is Novartis actief betrokken bij meerdere belangrijke sectoroverschrijdende initiatieven, waaronder de COVID-19 Therapeutics Accelerator, gecoördineerd door de Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome en Mastercard, en een partnerschap ondersteund door het Innovative Medicines Initiative (IMI) voor COVID-19.

Novartis heeft ook een samenwerking met Molecular Partners aangekondigd om twee behandelingen te ontwikkelen die mogelijk tegen COVID-19 gebruikt kunnen worden, en het bedrijf ondersteunt afzonderlijk klinisch onderzoek naar COVID-19 voor meerdere van zijn geneesmiddelen. In onze laboratoria zijn we gestart met een samenwerking op langere termijn om geneesmiddelen te ontdekken, met als doel de eerste orale geneesmiddelen tegen COVID-19 en infecties met andere coronavirussen te ontwikkelen. Om de toegang tot die geneesmiddelen te bevorderen, heeft de afdeling Sandoz van Novartis, die gespecialiseerd is in generische geneesmiddelen en biosimilars, er zich als eerste toe verbonden om stabiele prijzen te handhaven voor een reeks van essentiële geneesmiddelen die kunnen bijdragen tot de behandeling van COVID-19, en is het een partnerschap aangegaan met het Amerikaanse Civica Rx om de levering van essentiële generische ziekenhuisgeneesmiddelen te garanderen.

Wij stellen 15 geneesmiddelen die de belangrijkste symptomen van COVID-19 behandelen zonder winstoogmerk ter beschikking van landen met een laag of gemiddeld inkomen, tot er een vaccin of een curatieve behandeling beschikbaar is. Bovendien heeft Novartis Gene Therapies een productieovereenkomst gesloten met het Massachusetts Eye and Ear en het Massachusetts General Hospital om hun nieuwe genetische kandidaat-vaccin tegen COVID-19 te produceren. Meer informatie over de acties van Novartis tegen COVID-19 vindt u op https://www.novartis.com/coronavirus

Media contact

Neem voor meer informatie contact op met:

Gina Volkaert
Woordvoerder Novartis BeLux
E: [email protected]
M: 0476 88 67 24