07 April 2020
  • Het Belgische Rode Kruis, Samusocial en de twee nationale referentieziekenhuizen (Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en UZ Antwerpen) ontvangen financiële steun uit het COVID-19 Response Fund van Novartis
  • In totaal doneert Novartis 350.000 euro aan de vier organisaties om onder meer extra materiaal, bescherming en ondersteuning te voorzien in de strijd tegen het coronavirus
  • Het wereldwijde COVID-19 Response Fund van 20 miljoen dollar werd twee weken geleden door Novartis opgezet om gemeenschappen over de hele wereld te ondersteunen die het meest getroffen zijn door de uitbraak van het coronavirus

Vilvoorde, 07 april 2020 – Vier Belgische initiatieven ontvangen voor 50.000 tot 100.000 euro aan financiële steun uit het COVID-19 Response Fund van Novartis. Het gaat om het Belgische Rode Kruis, Samusocial en de twee nationale referentieziekenhuizen (Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en UZ Antwerpen).

We hebben te maken met een buitengewone gezondheidscrisis en die vereist een sterke betrokkenheid en samenwerking van iedereen. Als geneesmiddelenbedrijf investeren we in de zoektocht naar een behandeling en een vaccin maar daar blijft het niet bij. Dankzij het Novartis global Covid-19 Response Fund kunnen we ook extra financiële steun bieden aan enkele initiatieven om dringende gezondheidszorgbehoeften als gevolg van de COVID-19-pandemie aan te pakken.

Novartis stelt uit dat fonds nu 100.000 euro ter beschikking van het Rode Kruis België in de strijd tegen de pandemie. Het geld gaat in de eerste plaats naar de operationele ondersteuning van meer dan 30 ziekenhuizen in België voor de medische preselectie van patiënten aan de ingang van ziekenhuizen, de aankoop hiervoor van materialen zoals tenten en beschermende kledij (waaronder mond- en gezichtsmaskers en handschoenen). Ook het opzetten van een callcenter voor dringende psychologische hulp aan coronapatiënten en het medisch personeel in ziekenhuizen en het vervoer van besmette patiënten met specifiek uitgeruste ziekenwagens krijgen ondersteuning.

Nog eens 50.000 euro gaat naar Samusocial ter ondersteuning van verschillende projecten. Zo werd vorige week een noodopvangcentrum met 18 bedden in het Brussels Gewest geopend voor daklozen die besmet of vermoedelijk besmet zijn met het coronavirus. Het project wordt opgezet in samenwerking met Artsen Zonder Grenzen België en het Rode Kruis. Een ander project dat op financiële steun kan rekenen, is de lancering van mobiele medische teams die de gezondheidstoestand van daklozen op straat zullen evalueren en potentieel zieke mensen naar opvangcentra overbrengen.

De twee academische ziekenhuizen zijn officieel door de Belgische overheid erkend als referentieziekenhuizen voor COVID-19. Elk ontvangen ze een donatie van 100.000 euro om hun takenpakket (onderzoek inbegrepen) in deze crisis verder te ondersteunen. De donatie voor het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting en de donatie voor het UZ Antwerpen door de UZA Foundation.

"We zijn zeer verheugd dat vier Belgische initiatieven een bijdrage zullen ontvangen van het globale Novartis COVID-19 Response fonds. Deze vier organisaties spelen een belangrijke rol tijdens deze coronacrisis, die ongeziene proporties aanneemt," zegt Philippe de Pougnadoresse, Country President Novartis België en Luxemburg.

Vorige week doneerde Novartis reeds 100.000 maskers en handschoenen en 1.000 sets beschermende kledij. Bovendien verenigt Novartis zich als co-chair samen met de Bill en Melinda Gates Foundation in een consortium van life sciences bedrijven om samen te werken aan een versnelde reactie betreffende de ontwikkeling, productie en levering van vaccins, diagnostiek en behandelingen voor COVID-19. Novartis voert daarenboven ook eigen internationaal onderzoek uit naar mogelijke therapieën voor COVID-19 en steunt tal van nationale onderzoeksinitiatieven.

Media Contact

Neem voor meer informatie contact op met: 

Gina Volkaert
Woordvoerder Novartis BeLux
E: [email protected]
M: 0476 88 67 24