04 Maart 2021
  • Novartis ondersteunt de wereldwijde levering van een vaccin tegen COVID-19. Het zet daartoe zijn productiecapaciteit en expertise in om de strijd aan te gaan tegen de pandemie.
  • Novartis wil het boodschapper-ribonucleïnezuur (mRNA) en de 'grondstoffen' van het kandidaat-vaccin CVnCoV van CureVac produceren. Het doel is om tot 50 miljoen dosissen te produceren tussen vandaag en eind 2021, en tot 200 miljoen extra dosissen in 2022. De levering vanuit de productievestiging in het Oostenrijkse Kundl zal naar verwachting in de zomer van 2021 van start gaan.
  • Het is een van de talrijke overeenkomsten die Novartis momenteel wereldwijd onderzoekt om de levering van vaccins en therapeutica tegen COVID-19 mee te ondersteunen.

Bazel, 4 maart 2021 – Op 4 maart kondigde Novartis aan dat het een voorlopige overeenkomst ondertekend heeft met CureVac voor de productie van het boodschapper-RNA en de 'grondstoffen' voor het vaccin CVnCoV, om zo bij te dragen aan de strijd tegen de COVID-19-pandemie. De voorbereidingen voor de start van de productie, de overdracht van technologie en de testproducten zijn al aan de gang. Nadat de definitieve overeenkomst ondertekend is, verwacht Novartis in het tweede kwartaal van 2021 met de productie te kunnen starten. De eerste leveringen worden verwacht in de zomer van 2021. De productie zal gebeuren in de nieuwe hoogtechnologische faciliteit die al in opbouw is op de Novartis-locatie in het Oostenrijkse Kundl. Die zal worden aangepast aan de vereisten voor de productie van boodschapper-RNA, die erg complex is. Novartis wil tot 50 miljoen dosissen mRNA voor het vaccin van CureVac produceren in 2021, en tot 200 miljoen extra dosissen in 2022. Vervolgens zal het mRNA aan CureVac geleverd worden voor verdere verpakking en dosering.

"We vinden dat het onze verantwoordelijkheid is om alles te doen wat we kunnen om te helpen en we zijn blij dat we onze samenwerking met CureVac kunnen aankondigen", verklaarde Steffen Lang, Global Head Technical Operations van Novartis en lid van het directiecomité van Novartis. "Op de Kundl-locatie verricht Novartis pionierswerk en beschikt het over tientallen jaren ervaring in de farmaceutische productie van eiwitten, en recenter ook van nucleïnezuren. We zijn momenteel onze faciliteit aan het uitbreiden met extra capaciteit voor de productie van mRNA om zo goed mogelijk aan de groeiende vraag te kunnen voldoen."

"Ik ben blij dat we met Novartis een andere partner met erg veel ervaring gevonden hebben om de productie van ons nieuwe vaccin te ondersteunen", voegde dr. Florian von der Mülbe, Chief Production Officer van CureVac daaraan toe. "Samen met Novartis hopen we onze productiecapaciteit aanzienlijk te kunnen verhogen en ons productienetwerk op een nog bredere basis te kunnen plaatsen."

Acties van Novartis in de strijd tegen de COVID-19-pandemie

Novartis draagt sterk bij aan de wereldwijde strijd tegen de COVID-19-pandemie en ondersteunt wereldwijd de stabiliteit van de gezondheidssystemen. Het bedrijf heeft onlangs aangekondigd dat het een eerste overeenkomst gesloten heeft met BioNTech waarvoor het zijn productiecapaciteit op de Stein-locatie in Zwitserland ter beschikking stelt. Novartis heeft toegezegd 40 miljoen dollar te doneren om gemeenschappen die wereldwijd door de pandemie getroffen worden te ondersteunen.

Bovendien is Novartis actief betrokken bij meerdere belangrijke sectoroverschrijdende initiatieven, waaronder de COVID-19 Therapeutics Accelerator, gecoördineerd door de Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome en Mastercard, en een partnerschap ondersteund door het Innovative Medicines Initiative (IMI). Novartis heeft ook een samenwerking met Molecular Partners aangekondigd om twee DARPin®-behandelingen te ontwikkelen die mogelijk tegen COVID-19 gebruikt kunnen worden.

Het bedrijf ondersteunt ook afzonderlijk klinisch onderzoek naar COVID-19 voor meerdere van de geneesmiddelen van Novartis. In onze laboratoria zijn we gestart met een samenwerking op langere termijn om geneesmiddelen te ontdekken, met als doel de eerste orale geneesmiddelen tegen COVID-19 en infecties met varianten van het coronavirus te ontwikkelen.

Om de toegang tot die geneesmiddelen te vrijwaren, heeft de afdeling Sandoz van Novartis, die gespecialiseerd is in generische geneesmiddelen en biosimilars, er zich als eerste bedrijf toe verbonden om stabiele prijzen te handhaven voor zijn essentiële geneesmiddelen die kunnen bijdragen tot de behandeling van COVID-19, en is het een partnerschap aangegaan met het Amerikaanse Civica Rx om de stabiele levering van essentiële generische ziekenhuisgeneesmiddelen te ondersteunen. Wij stellen 15 geneesmiddelen die de belangrijkste symptomen van COVID-19 behandelen zonder winstoogmerk ter beschikking van landen met een laag of laaggemiddeld inkomen, tot er een vaccin of een curatieve behandeling beschikbaar is. Bovendien heeft Novartis Gene Therapies een productieovereenkomst gesloten met het Massachusetts Eye and Ear en het Massachusetts General Hospital om hun nieuwe genetische vaccin tegen COVID-19 te produceren.

Meer informatie over de acties van Novartis tegen COVID-19 vindt u op https:// www.novartis.com/COVID-19.

Contacts presse

Pour plus d’informations, veuillez prendre contact avec: 

Gina Volkaert

Porte-parole Novartis BeLux

E: [email protected]

M: 0476 88 67 24