Melanoma

Meer informatie over melanoom en de behandeling ervan

Melanoom is een vorm van kanker die meestal op de huid begint, in een moedervlek of op normaal uitziende huid. In geval van twijfel of verdenking is het van essentieel belang om verder onderzoek te doen om een mogelijk melanoom te diagnosticeren en het subtype te bepalen (BRAF-mutatie bijvoorbeeld). Want inzicht in je melanoomdiagnose is de eerste stap om de juiste behandeling te vinden.


De diagnose

Om een nauwkeurige diagnose te kunnen stellen, onderzoekt de arts de verdachte huidvlek(ken) met een speciaal vergrootglas en neemt vervolgens een huidmonster van de huidvlek en de omgeving ervan (dit wordt een biopsie genoemd), dat in een pathologisch laboratorium wordt geanalyseerd. De biopsie zal onder een microscoop worden geanalyseerd en het DNA zal worden geïsoleerd om te kijken naar de aanwezigheid van bepaalde mutaties, waaronder de BRAF-mutatie.

Tegelijkertijd of in een later stadium wordt ook bloed afgenomen en kunnen, afhankelijk van persoon tot persoon, verschillende radiologische onderzoeken (MRI, scans, enz.) worden aangevraagd.


Wat zijn de verschillende stadia bij melanoom?

Melanoom wordt - op basis van de evolutie van de ziekte - ingedeeld in de klinische stadia 0, I, II, III en IV.4 Het stadium waarin het melanoom zich bevind geeft aan of, en in hoeverre de ziekte gemetastaseerd is (zich in het lichaam heeft verspreid).

Om het stadium te bepalen, worden volgende zaken onderzocht:

  • de dikte van de tumor (Breslowdikte)
  • of er zweervorming en celdeling in de tumor aanwezig is
  • of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de omgeving van de tumor
  • of er uitzaaiingen zijn in organen elders in het lichaam, voorbij de dichtstbijzijnde lymfeklieren

Voor melanoom worden 5 stadia van ontwikkeling en ernst onderscheiden gebaseerd op de TNM-stagering.4 (T= Tumor, N=Lymfeklieren, M=Metastasen).


Onderzoek naar mutaties

Verschillende genetische mutaties kunnen een rol spelen bij de ontwikkeling van melanoom. Een van die mutaties is een mutatie in het BRAF-gen.6 Patiënten met deze mutatie worden BRAF+ melanoompatiënten genoemd.

Het is zeer belangrijk te weten of bepaalde mutaties aanwezig zijn, omdat zij van invloed zijn op de keuze van de behandeling. In het geval van een BRAF-mutatie bijvoorbeeld bestaan er zogeheten gerichte therapieën, die kunnen worden overwogen.

Ontdek meer over de BRAF-mutatie in deze video


Wat is een BRAF+ melanoom en hoe kan het de behandeling beïnvloeden?

Infographic Melanoma

Hoe wordt melanoom behandeld ?

De laatste jaren is er veel vooruitgang geboekt in de behandeling van melanoom. Afhankelijk van het stadium van je melanoom zijn er nu verschillende behandelingsopties beschikbaar:

  • Chirurgische ingreep
  • Doelgerichte therapie
  • Immunotherapie
  • Radiotherapie
  • Chemotherapie 
  • Adjuvante therapie

De verschillende soorten behandelingen op een rij:

Infographic Melanome

Vous consultez un médecin ? Vous êtes traité pour un mélanome ? Préparez-vous !

Hoe beter je voorbereid bent op de consultaties met je arts, hoe beter u de diagnose en de behandeling specifiek voor uw melanoom zal begrijpen.

Deze Consultatiegids en checklist zijn een ideale basis voor je zorgafspraken.

Melanoom consultatie gids

Meer info over melanoom?

De informatie en de brochures op deze website zijn opgesteld in samenwerking met Melanoompunt.be. Voor extra informatie en het recentste nieuws kan je ook terecht op www.melanoompunt.be

Melanoompunt

Referenties:

  1. https://www.kanker.be/alles-over-kanker/alle-types-kanker/huidkanker-melanoom. Laatst geconsulteerd: April 2022.
  2. BelgianCancerRegistry. (2019). Cancer Fact Sheet Malignant Melanoma ICD10: C43 Belgium 2017. Brussels: Belgian Cancer Registry.
  3. Cancer Research UK. Skin cancer statistics. Available from: https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/s.... Laatst geconsulteerd April 2022.
  4. Gershenwald et al. Melanoma Staging: Evidence-Based Changes in the American Joint Committee on Cancer Eighth Edition Cancer Staging Manual. Ca Cancer J Clin 2017;67:472–492 VOLUME 67.
  5. Paolo A Ascierto, et. al. The role of BRAF V600 mutation in melanoma. Journal of Translational Medicine. 2012. 10(85).
  6. Garbe et al. European consensus-based interdisciplinary guideline for melanoma. Part 2: Treatment - Update 2019. Eur J Cancer. 2020 Feb;126:159-177.

Bovenkant

BE2204280033 – 28/04/2022