Šta su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se šalju na Vaš kompjuter kada posetite veb sajt. Kolačići na veb sajtovima kompanija iz Novartis Grupe (Novartis) omogućavaju različite aktivnosti, npr. omogućavaju vam efikasnu navigaciju između stranica, skladište podatke o Vašim preferencijama i uopšteno poboljšavaju doživljaj korišćenja veb sajta. Direktiva EU 2009/136/EC (ukoliko se primenjuje u Vašoj zemlji) navodi da možemo skladištiti kolačiće na Vašem kompjuteru, ako su oni ključni za funkcionisanje ovog sajta, ali za sve ostalo nam je potrebno Vaša dozvola. Novartis veb sajtovi mogu koristiti neke kolačiće koji nisu esencijalni. Mi to ne činimo kako bi pratili pojedinačne korisnike ili kako bi ih identifikovali, već kako bi stekli korisno znanje o tome kako se sajtovi koriste i kako bi mogli da ih, na osnovu toga, poboljšamo za naše korisnike. Bez znanja koja stičemo iz sistema koji koriste ove kolačiće ne bismo bili u mogućnosti da obezbedimo usluge koje sada imamo.

Tipovi kolačića koje koristimo

Ako odlučite da podesite jezik, veličinu fonta ili specifičnu verziju sajta (npr. visoki kontrast), mi koristimo “kolačiće za prilagođavanje korisničkog interfejsa”. Kada se jednom podese, nije potrebno da ponovo precizirate Vaše preferencije, prilikom sledeće posete sajtu. Ako koristite delove sajta za koje se zahteva registracija kako bi se pristupilo sadržaju, mi postavljamo “kolačiće za autentifikaciju” na Vaš kompjuter, time vam se omogućava da napustite te delove sajta i da se vratite na njih bez ponovne autentifikacije. Ako imate instaliran Adobe Flash na Vašem kompjuteru (većina kompjutera ima) i koristite video plejer, skladištimo “flash kolačić” na Vašem kompjuteru. Ovi kolačići se koriste za skladištenje podataka potrebnih za prikazivanje video ili audio sadržaja i skladištenje preferencija korisnika. Novartis želi da razume kako posetioci koriste naše veb sajtove, zbog čega koristi veb analitičke servise. Oni izračunavaju broj posetilaca i pružaju nam informacije o ponašanju posetilaca - kao što su identifikovanje ključnih reči za pretragu koja vodi do našeg veb sajta, uobičajeno trajanje pregleda sajta i prosečan broj strana koje korisnik pregleda. Iz tog razloga mi postavljamo “kolačić prve strane za analitiku” na Vaš kompjuter. Takođe možemo koristiti servise kao što je Google Analytics za praćenje veb statistike. U tom slučaju, Google postavlja “kolačić treće strane” na Vaš kompjuter. To je takođe slučaj kada koristite Google mape. Bilo kakvi podaci prikupljeni korišćenjem ovih kolačića će biti skladišteni i njima će upravljati Novartis ili jedno od povezanih pravnih lica u zemljama u kojima Novartis posluje. Za više informacija o tome kako kontaktirati Novartis, pogledajte politiku o zaštiti privatnosti podataka kompanije Novartis.

Kako kontrolisati kolačiće?

Ako ne želite da primate kolačiće, možete modifikovati Vaš pretraživač tako da vas obavesti kada se kolačići pošalju tako da ih možete odbiti. Takođe možete obrisati kolačiće koji su već poslati. Ako želite da ograničite ili blokirate kolačiće veb pretraživača koji su podešeni na Vašem kompjuteru, to možete učiniti podešavanjem Vašeg pretraživača; funkcijom Help (Pomoć) na Vašem pretraživaču bi trebalo da bude objašnjeno kako. Alternativno, možete da posetite https://www.aboutcookies.org, gde su date sveobuhvatne informacije o tome kako upravljati kolačićima na različitim desktop pretraživačima.