24 Februari 2022

Novartis heeft Federico Mambretti aangesteld als Country President van Novartis België en Luxemburg. Hij zal zijn jarenlange ervaring in de gezondheidsindustrie en internationale achtergrond inzetten om de innovatievoetafdruk van meer dan 100 jaar in België verder te versterken. De onderzoeksactiviteiten van Novartis, momenteel koploper met 150 klinische studies in ons land, zullen daarbij centraal staan. Ook de productiesite voor hooggespecialiseerde oogmedicatie in Puurs speelt een belangrijke rol. Een andere ambitie van Mambretti is het versnellen en verbreden van de toegang tot innovatieve geneesmiddelen. Dialoog en samenwerking met alle betrokken partijen in het gezondheidsecosysteem zijn daarbij essentieel. Met haar vele innovaties levert Novartis een belangrijke maatschappelijke bijdrage die verder gaat dan de gezondheid van de bevolking. Wanneer iemand met een ernstige ziekte dankzij een geschikte behandeling aan het werk kan blijven en een sociaal leven kan behouden, heeft dit ook een positieve invloed op het welzijn van de persoon en de welvaart van het land. Naast de wetenschappelijke en sociale impact, zorgt Novartis in België op economisch vlak voor 5,308 jobs (incl. indirecte jobs) en een bijdrage van zo’n 600 miljoen euro aan het BNP. (1)

 

De innovatievoetafdruk van Novartis in België verder verankeren

"Ik kijk er enorm naar uit om Novartis in België en Luxemburg te vertegenwoordigen en samen met onze 2000 medewerkers een positieve bijdrage te leveren aan het leven van patiënten. De vooruitgang van de wetenschap en de toegang tot innovatie is zowel de opportuniteit als de uitdaging van het komende decennium. Door binnen het gezondheidsecosysteem nauw samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat hart- en vaatziekten minder mensenlevens kosten, ogen blijven zien, ontstekingen van huid en gewrichten geen belemmering vormen voor de levenskwaliteit, mensen met kanker een zo goed mogelijk leven blijven leiden en patiënten langer leven omdat we cellen kunnen herprogrammeren. Ik zal mij in mijn nieuwe functie in het bijzonder inzetten voor de versnelling van de toegang voor patiënten tot onze innovatieve geneesmiddelen en het behoud van onze koploperpositie op het vlak van klinische studies. Ik wil er ook voor zorgen dat we kunnen blijven investeren in onze productiesite in Puurs, waar een groot deel van onze geneesmiddelen voor oogziekten ‘Made in Belgium’ wordt geproduceerd voor verdeling naar patiënten in meer dan 155 landen," aldus Federico Mambretti, Country President van Novartis in België & Luxemburg.
 

Samen zorgen dat sommige verwoestende ziekten tot het verleden behoren

“Bij Novartis streven we naar een nieuwe kijk op geneesmiddelen en willen we de manier waarop patiënten toegang krijgen tot innovatie vernieuwen. We doen dit enerzijds met een van de meest uitgebreide pijplijnen in de sector, een unieke portefeuille van innovatieve geneesmiddelen, geavanceerde technologieplatformen en lanceringen op korte termijn in meer dan 10 therapeutische domeinen. Anderzijds zorgen we er met onze generische en biosimilaire geneesmiddelen van Sandoz voor om innovatie op een duurzame manier te financieren. Ik ben ervan overtuigd dat we door nauw samen te werken ervoor kunnen zorgen dat sommige ziekten tot het verleden gaan behoren. De kracht daarvoor ligt in onze medewerkers, die gedreven worden door inspiratie en nieuwsgierigheid in een ‘unbossed’ omgeving zoals dat past binnen onze bedrijfscultuur. Ze kiezen ook zelf waar en wanneer ze werken om een blijvende impact te hebben voor patiënten,” gaat hij verder.

 

Korte biografie van Federico Mambretti

 

Frederico Mambrettii

Federico Mambretti heeft bijna 20 jaar ervaring in de farma en gezondheidsindustrie. Hij heeft de Italiaanse nationaliteit en werkte in 10 landen. Hij vervoegde Novartis in 2012 waar hij startte als ‘Global Director Strategy’ bij Sandoz, de divisie van generische en biosimilaire geneesmiddelen van Novartis. In 2021 verhuisde hij met zijn vrouw en twee dochters naar België, waar hij sinds september de rol van ‘Country Pharma Organization Head’ opnam en sinds februari nu ook verantwoordelijk is voor Novartis BeLux als ‘Country President’. Hij volgt daarmee Guy Oliver op die eind februari terugkeert naar het Verenigd Koninkrijk om zijn carrière buiten Novartis voort te zetten.

 

___________________________________________________________________________________________
Referentie:
(1)    Novartis Belgium Social, Environmental and Economic Impact Report 2022

BE2202220456

 

Perscontact voor meer informatie of een interview:

Gina Volkaert
Woordvoerder Novartis BeLux 
+32 (0)476 88 67 24
[email protected]